Matte med terninger

I det siste har vi brukt terninger mye til matematikkaktiviteter på 1. trinn, sammen med tre nye matteark som nå er lagt ut på Matematikk-siden. Vi har brukt vanlige sekssidede terninger, terninger med åtte sider, ti sider, tolv sider og tjue sider. Terningmatte har vært en solid suksess der alle barna har jobbet med stor iver. Her kommer noen tanker om hvorfor:

  • Aktivitet: Terninger får inn litt fysisk aktivitet i matematikktimene, selv om det bare er bittelitt. Det er moro å kaste terning og få nye tall hver gang. Og terninger som havner på gulvet? Da får barna rørt litt ekstra på seg.
  • Telling: Prikkene på terningene gjør det lett å telle opp til høye tall, selv om barna bruker både tre og fire terninger. Alle får til å legge sammen når de kan telle prikkene nøye.
  • Gode prinsipper: Terningene lar barna øve på noen nyttige regneregler: Det er lurt å starte på det største tallet i stedet for å telle alle prikkene. Det er vanskelig å starte på tre prikker og trekke fra fem. Danner noen av terningene tiervenner slik at de blir lettere å legge sammen?
  • Tilpasset opplæring: Med mange ulike terninger er det lett å drive tilpasset opplæring. Alle barna har startet med tre vanlige seks-sidede terninger, og så snart de er ferdige med tre regnestykker får de “oppgradere” en av terningene sine. Vi som er lærere i klasserommet har hatt lomma fulle av terninger, og har gitt barna åtte-sidede, ti-sidede, tolv-sidede eller tjue-sidede terninger. Alle syns det er stas å få ny terning, uansett om den har fire, åtte eller tolv sider. Bare det å få en ekstra vanlig terning er også stas.
  • Variasjon: Terninger gir ofte helt nye regnestykker. Motivasjonen har vært like høy i alle timene, selv om vi har brukt samme regneark flere ganger.

Vi er så heldige at vi har en stor terningkoffert med mange ulike terninger, men det finnes billige terninger til salgs både på Søstrene Grene, TGR og hos Outland.